Pierwsze szparagi powinny być wypłukane w zimnej wodzie, aby usunąć piasek z pędów. Przed gotowaniem białe szparagi muszą być obrane w dół. Dla zielonych szparagów, wystarczy obrać dolną część w jednej trzeciej. Następnie około 1-2 cm od zdrewniałych końców może zostać odcięta. łodyga może być szybko i łatwo obrana za pomocą obieraczki do ziemniaków linii magic - czy jesteś lewo czy prawo ręczny.http://www.fissler.com/en/products/kitchen_accessories/lines/magic/magic_product_detail/product/p_magic_potato_peeler-2.html
Jeżeli szparagi są dojrzałe muszą być gotowane w dużej ilości wody z niewielkim dodatkiem soli, cukru oraz soku z cytryny i masła. Białe lub fioletowe szparagi powinny być gotowane przez 15-20 minut, w zależności od grubości pędów, natomiast zielone szparagi są gotowe w 10-15 minut. Aby sprawdzić, czy szparagi są gotowe należy przekłuć koniec ostrzem noża. Szparagi powinny być miękkie , choć nadal powinny sprawiać pewien opór. Szparagi można gotować albo w pozycji pionowej lub leżącej. Garnek do gotowania szparagów z kolekcji orginal pro collection® doskonale nadaje się do gotowania ich pionowo. Jego szczególny układ filtra podpiera szparagi podczas ich gotowania tak, że nie mogą się poruszać zbyt gwałtownie a delikatne główki nie zostają zerwane. Kiedy warzywa są gotowe, można je łatwo wyjąć z wstawki garnka a woda jest szybko odsączana. Jeśli wolisz przygotować szparagi w pozycji poziomej, można również delikatnie gotować je , wiosną na przykład w szybkowarze magic edition o pojemności 7,1 l, który oferuje mnóstwo miejsca na pędy. Tutaj także, wkładka do szybkowaru sprawia, że łatwo jest usunąć gotowe warzywa i odlać wodę. Ponadto pokrywka ze stali nierdzewnej jest doskonałym talerzem, a nawet może być w tym celu podgrzana.
Przy okazji, jeśli zdecydujesz się na klasyczne odmiany, podanie szparagów z młodymi ziemniakami i sosem holenderskim stożkowa patelnia z kolekcji orginal pro collection® jest idealna do ubijania masła do sosu.