ROZPŁYWAJĄCY SIĘ SMAK

Lekkie, smaczne przepisy do przygotowania ryb

Light, tasty fish recipes

Pstrąg lub panga, ryby świeże lub solone, dania z ryb są bardzo modne, bo są lekkostrawne i mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów. Ryby są zdrowe, ich białko szybko przedostaje się do krwiobiegu, może być łatwo wykorzystane przez organizm i jest lekkostrawne.

Z rybą na stole, poczucie wzdęcia i zaburzenia koncentracji są już przeszłością. Wiele osób uważa, że przygotowanie świeżych ryb jest problematyczne. Ale z odpowiednim naczyniem i kilkoma poradami, można to zrobić w krótkim czasie.

Ważne wskazówki dotyczące zakupu i przygotowania ryb

preparing fish

 

Przy zakupie ryb, świeżość jest priorytetem. Na szczęście łatwo to stwierdzić: u świeżej ryby, oczy są jasne i błyszczące, jasne czerwone skrzela są przymocowane na stałe, a ślad po naciśnięciu palcem szybko znika. Świeże filety są wilgotne i nie mają suchej krawędzi lub przebarwienia. Ryby powinny być przyrządzane najpóźniej dzień po zakupie. Najpierw należy je dokładnie wyczyścić pod bieżącą wodą, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli nie chcesz ryb filetowanych w sklepie, potrzebny Ci będzie dobry nóż. Nóż do filetowania linii Profession jest idealny. Elastyczne ostrze łatwo oddziela ciało od skóry i ości.

 

Jak można gotowac rybę?

Jeśli chcesz usmażyć rybę powinieneś użyć patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Protect emax premium gwarantuje, że ryby będą gotowane delikatnie i nie rozpadną się, gdy je przekręcasz. Zanim umieścisz filety w naczyniu, powinny zostać doprawione solą. Jeśli będą smażone w panierce, muszą być uprzednio polane sokiem z cytryny. To pomaga podczas gotowania ryby na patelni grill - choć nie wszystkie gatunki ryb się do tego nadają. Jako zasada, im mocniejsze i bardziej bogate w olej ryby - takie jak łosoś, pstrąg i tuńczyk - tym lepiej. Dzięki powłoce zapobiegającej przywieraniu, specjalna patelnia grillowa delikatnie smaży, nadając potrawom typowy smak z grilla. Jeśli chcesz przygotować całą rybę owalna patelnia special fish pan, oferuje miejsce potrzebne do tego celu. Może być używana do wyczarowania pysznych dań, nie tylko na kuchence, ale również w piekarniku - na przykład, ryba w folii aluminiowej. Tak przygotowana intensywnie pochłania zapach ziół i warzyw.

Prawie każdy rodzaj ryby można delikatnie przygotować na parze. Najpierw przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodaj trochę białego wina aby nadać szczególnie intensywny smak. Do tego celu doskonałe są garnki  do gotowania na parze z wkladem, takie jak w kolekcji original pro collection®. Gdy gotujesz na parze nie ma potrzeby używania tłuszczu, wystarczą 3 cm wody. Rosnąca para gotuje ryby delikatnie, przy zachowaniu niezwykłej soczystości i smaku, witamin i innych składników odżywczych. Nasza rada: w przypadku grubszych ryb, wykonać kilka cięć przekątnych na rybie, o głębokości 1 cm po obu stronach - tak, aby ciepło mogło  być lepiej rozprowadzone.

Kiedy ryby są gotowe do podania?

Aby dowiedzieć się, czy ryba jest gotowa należy przebić ją delikatnie widelcem i trochę rozszerzyć. Jeśli wnętrze jest białe lub w jasnych kolorach, ryba jest gotowa. Czas potrzebny do przygotowania zależy od tego jak gruba jest ryba lub filety. Z reguły jednak wszystkie rodzaje ryb gotują się szybciej niż mięso.

Znajdziesz więcej informacji w naszej instrukcji krok po kroku "Jak filetować rybę."

Więc chodźmy na "ryby"!!




Kontakt

Czy masz jakieś pytania, sugestie lub życzenia w odniesieniu do naszych produktów? Dział Obsługi Klienta Fissler z przyjemnością pomoże.

» kontakt

Znajdź Partnera

Szukasz sprzedawcy produktów Fissler? Tutaj znajdziesz adresy sklepów Fissler w Polsce.


» znajdź partnera

Biuletyn

Promocje, konkursy i pyszne potrawy. Biuletyn poinformuje Cię bez zobowiązań i za darmo.

» zaprenumeruj biuletyn