O garnkach

Garnki się różnią

fissler teaserbild1 topfkunde 25

Przy wyborze nowego garnka najważniejszy jest jego korpus, podstawa, pokrywka i uchwyty.

Korpus garnka

Dobry garnek powinien być solidny i trwały. Wysokiej jakości stal nierdzewna18/10  jest idealnym rozwiązaniem. Można to rozpoznać po etykiecie 18/10 (18% chromu, 10% niklu, 72% stali). Jest ona odporna na rdzę, szczególnie łatwa w czyszczeniu, higieniczna i nadaje się do mycia w zmywarce.

Kształt stożka sprawia, że garnki mogą być układane jeden w drugim co pozwala oszczędzić miejsce (np. garnki Fissler z linii Solea ®). W dobrym garnku podstawy i ściany są mocno ze sobą powiązane, bez pustych przestrzeni. Przejście od dna do ściany powinno być zaokrąglone, dzięki czemu można dotrzeć do wszystkich części łyżką podczas gotowania.

Dno

Wysokiej jakości dna są wykonane ze stali nierdzewnej i zawierają w pełni zamknięte rdzenie aluminiowe. Aluminium jest ważnym przewodnikiem ciepła i nie powinno być odkryte, ponieważ poprzez wielokrotne mycie w zmywarce pozostawiałoby białe plamy na dnie. Grube dna z rdzeniem aluminiowym zapewniają optymalne wchłanianie, dystrybucję i magazynowanie ciepła. Po podgrzaniu dno musi być zawsze całkowicie postawione na płycie kuchennej - to oszczędność czasu i energii podczas gotowania.
Upewnij się, że garnek jest odpowiedni do Twojej kuchenki, ponieważ na przykład nie każdy garnek nadaje się na kuchnie indukcyjne.
Nasza wyszukiwarka produktów pomoże Ci znaleźć odpowiedni garnek dla siebie.

Pokrywka

Szczelnie zamykając pokrywkę utrzymujesz ciepło i ciecz w naczyniu. To również zachowuje aromat i oszczędza energię. Szklane pokrywki umożliwiają obserwację jedzenia. Niektóre pokrywki mają wklęsły kształt, tzn. są zaokrąglone do wewnątrz. Dzięki temu para skrapla się do wewnątrz garnka, co sprawia, że jedzenie staje się jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste (na przykład w oryginalnej kolekcji Fissler original pro collection®).

Uchwyty

Zazwyczaj można wybrać między uchwytami ze stali nierdzewnej i z tworzywa. Ważne jest, że uchwyty są prawidłowo podłączone do garnka, są wygodne w dłoni podczas gotowania i nie nagrzewają się. Uchwyty ze stali nierdzewnej można myć w zmywarce i są żaroodporne.
Ze względu na wysokie temperatury  uchwyty z tworzywa nie są odpowiednie do stosowania w piekarniku (do 80 ° C). Można je myć w zmywarce, ale kolory gasną z czasem. W związku z tym należy jedynie okazjonalnie myć je w zmywarce a nie cały czas.

Praktyczne dodatki

Po wybraniu podstawowych elementów, takich jak dno, uchwyty, pokrywki, różne linie produktów oferują różne dodatki, które sprawiają, że gotowanie staje się jeszcze prostsze:

  • Zintegrowane uchwyty pokrywki umożliwiają jej zawieszenie na krawędzi garnka. To pozostawia wolne ręce do zamieszania i przyprawienia jedzenia; skroplona para ścieka z powrotem do garnka i kuchenka pozostaje czysta (np. linie solea ® i intensa ® firmy Fissler).
  • Praktyczna funkcja odlewania: niektóre garnki posiadają zintegrowaną funkcję odlewania, która pozwala na odcedzenie cieczy z zamkniętą pokrywką. Niewygodne korzystanie ze ścierki do naczyń staje się przeszłością.
  • Szeroka obręcz zapewnia, że ciecz jest odlewana dokładnie bez rozlewania. Kuchenka i blat pozostają czyste.
  • Skala pomiarowa wewnątrz garnka pozwala wygodnie odmierzyć ilość płynu potrzebną do gotowania. Nie ma potrzeby czyszczenia miarki.



Kontakt

Czy masz jakieś pytania, sugestie lub życzenia w odniesieniu do naszych produktów? Dział Obsługi Klienta Fissler z przyjemnością pomoże.

» kontakt

Znajdź Partnera

Szukasz sprzedawcy produktów Fissler? Tutaj znajdziesz adresy sklepów Fissler w Polsce.


» znajdź partnera

Biuletyn

Promocje, konkursy i pyszne potrawy. Biuletyn poinformuje Cię bez zobowiązań i za darmo.

» zaprenumeruj biuletyn