Gotowanie w odpowiedni sposób

fissler teaserbild2 topfkunde 25

Przydatne informacje.
W nowoczesnej, zdrowej żywności dania są przygotowywane w taki sposób, że witaminy, minerały, substancje odżywcze i aromaty są w dużej mierze zachowane. Poniżej prezentujemy trzy metody gotowania, które są szczególnie przydatne.

Wystarczy na parze.
Para jest najprostszym i najbardziej łagodnym sposób gotowania. Nadaje się do wrażliwych owoców i warzyw, ryb i delikatnego mięsa, takiego jak cielęcina lub kurczak. Gotowanie żywności we własnym sosie z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu i cieczy to właśnie gotowanie na parze.
Szczególnie kucharze dbający o zdrowie rezygnują z tłuszczu i na końcu dodają kilka kropli oleju, masła lub śmietany. Ponieważ wiele aromatów i witamin rozpuszcza się w tłuszczach, tłuszcz jest często używany jako nośnik smaku.

Soczysty gulasz.
Duszenie jest metodą gotowania, która łączy w sobie zalety tłuszczu, cieczy i pary. Jedzenie jest krótko podgotowywane lub smażone w niewielkiej ilości tłuszczu i powoli gotowane na wolnym ogniu w niewielkiej ilości gorącej cieczy przy zamkniętej pokrywie. Wolne gotowanie potraw duszonych zapewnia, że są one szczególnie soczyste i aromatyczne. Krótkie smażenie w tłuszczu powoduje brązowienie skórki – a tłuszczu możesz potem użyć aby stworzyć smaczny sos. Można również smażyć potrawy bez tłuszczu w naczyniach powlekanych powłoką zapobiegającą przywieraniu.

Ekonomiczna kąpiel.
Moczenie polega na gotowaniu w dużej ilości cieczy o niskiej temperaturze. Żywność absorbuje wodę, zwiększając tym samym swoją objętość. Moczenie jest metodą, która nadaje się do ryżu i zbóż. A oto jak to zrobić: włóż ryż do zimnej wody. Musisz mieć 2 szklanki wody i trochę soli na każdą szklankę ryżu. Podgrzej garnek maksymalnie (kuchenka elektryczna) lub średnio do bardzo (gazowa i indukcyjna). Kiedy woda zacznie się gotować, włącz kuchenkę na minimum i niech ryż dochodzi. Garnek musi być zawsze zamknięty, po to, żeby ciecz nie odparowała. Podczas moczenia żywności, temperatura cieczy zawsze powinna być poniżej temperatury wrzenia.




Kontakt

Czy masz jakieś pytania, sugestie lub życzenia w odniesieniu do naszych produktów? Dział Obsługi Klienta Fissler z przyjemnością pomoże.

» kontakt

Znajdź Partnera

Szukasz sprzedawcy produktów Fissler? Tutaj znajdziesz adresy sklepów Fissler w Polsce.


» znajdź partnera

Biuletyn

Promocje, konkursy i pyszne potrawy. Biuletyn poinformuje Cię bez zobowiązań i za darmo.

» zaprenumeruj biuletyn