Uniwersalne i specjalistyczne

Nie ma dwóch podobnych do siebie noży. W zależności od długości, szerokości, grubości i ostrza, każdy nóż jest przystosowany do bardzo specyficznych zadań. Tak samo, wszystkie modele trzech nowych linii Fissler - Profession, Perfection i Passion - mają trzy wspólne cechy: są precyzyjne kute w Niemczech, mają optymalną ostrość stali chromowo-wanadowej, są bardzo wygodne do przechowywania ze względu na ich ergonomiczne uchwyty, a ich charakterystyczny design, są tak ostre na jakie wyglądają.

Krótki opis noży Fissler pokazuje, jak można je wykorzystywać i wyjaśnia, do jakich celów przystosowany jest dany nóż.

Nóż do trybowania

252x168 03 FIS Anwendung Lamm ausbeinen 05

Wąskie ostrze noża do trybowania (linii Passion), są idealne dla oddzielania mięsa od kości. To sprawia, że możesz dokładnie poczuć drogę do kości, bez uszkodzenia mięsa, które ją otacza. Jest on dobry do przygotowania pieczeni, na zamkniętej strukturze powierzchni gwarantuje soczyste rezultaty. Ten nóż jest również bardzo dobry do usuwania ścięgien.

Nóż do chleba

252x168 01 FIS Anwendung Brotschneiden 05

Nóż do chleba z klasyczną krawędzią (linia Profession) przecina bez łamania skorupy miękkie wnętrze. Stosując nóż do krojenia chleba nie potrzeba używać siły. Jednostronne ostrze zawsze pozostawia ostre cięcie na bochenku chleba, tak że jest mniejsze prawdopodobieństwo że chleb zeschnie.

Nóz do obierania

252x168 02 FIS Anwendung Kartoffel-schaelen 05

Najlepszy do obierania ziemniaków jest mały nóż do obierania (linii Perfection). Krótkie ostrze i krótki uchwyt pozwalają na pracę z ręki bardzo blisko ziemniaków, a także zalety podczas wykonywania innych zadań, które wymagają trochę czułości. Ostrze w kształcie niewielkiego półksiężyca doskonale pasuje również do zakrzywionego kształtu ziemniaków. Oczywiście, ten nóż może być użyty do skórek (prawie) wszystkich innych warzyw.

Nóż do krojenia mięsa

252x168 04 FIS Anwendung Schinken schneiden 05

Nóż do krojenia mięsa (16 cm ostrze linii Profession, również dostępny z ostrzem 20 cm) jest idealny kiedy musisz pokroić mięso na równe kawałki. Ostrze jest bardzo cienkie, dzięki czemu nóż pokonuje z łatwością opór mięsa. Jest również przydatny do cięcia pieczeni lub drobiu.

Nóż uniwersalny

252x168 05 FIS Anwendung Tomate schneiden 05

Są dwa sposoby krojenia pomidorów. Możesz użyć noża o gładkim ostrzu, który musi być bardzo ostry, albo noża z krawędzią ząbkowaną (linia Perfection). Jej ostrze najpierw rozcina  jędrną skórę, a następnie przecina mięso delikatnie w środku, bez konieczności wywierania zbyt dużego nacisku. Ponieważ jego ostrze jest krótsze niż noża do chleba, jest również dobre dla przecinania bułek.

Słuchaj

Zapis fonetyczny




Kontakt

Czy masz jakieś pytania, sugestie lub życzenia w odniesieniu do naszych produktów? Dział Obsługi Klienta Fissler z przyjemnością pomoże.

» kontakt

Znajdź Partnera

Szukasz sprzedawcy produktów Fissler? Tutaj znajdziesz adresy sklepów Fissler w Polsce.


» znajdź partnera

Biuletyn

Promocje, konkursy i pyszne potrawy. Biuletyn poinformuje Cię bez zobowiązań i za darmo.

» zaprenumeruj biuletyn