Szkoła smażenia steków

Nikt nie musi być szkolony w smażeniu dobrych steków. Liczy się wybór żywności (np. organiczne mięso), odpowiedniej patelni i zwrócenie uwagi na cztery małe zasady smażenia steków.

Cztery kroki przygotowania idealnego steku:

fissler teaserbild1 steakschule 11

1. Przygotowanie

Mięsa do smażenia musi być w temperaturze pokojowej. Wyjmij mięso z lodówki około pół godziny przed smażeniem, ale nie przyprawiaj solą (która usuwa płyn z mięsa) lub pieprzu (pieprz spala się na patelni).
Dodatkowe wskazówki: stek okaże się szczególnie soczysty jeśli owiniesz go plastrem boczku dookoła i mocno zwiążesz sznurkiem kuchennym.

fissler teaserbild2 steakschule 11

2. odpowiednia temperatura smażenia

Podgrzej patelnię wykonaną ze stali nierdzewnej na średnim ogniu bez oleju. Odczekaj trzy do czterech minut, a następnie wykonaj test kropli wody. Po prostu użyj palców aby prysnąć trochę zimnej wody na patelnie - jeśli woda "tańczy" wokół perła w kształcie kropli, patelnia jest w odpowiedniej temperaturze. Szybko wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem, a następnie dodaj olej.

fissler teaserbild4 steakschule 12

3. Początek smażenia

Umieść steki na patelni i krótko przyciśnij łopatką do dna. Proszę nie używać widelca (do mięs), ponieważ ostre krawędzie uszkodzą mięso, co pozwoli sokom wylecieć i stek będzie suchy.

fissler teaserbild3 steakschule 12

4. Poczekaj i obróć

Teraz przychodzi moment, który jest najbardziej kłopotliwy przy smażeniu steku, ponieważ tylko wtedy, gdy mięso "odrywa się" od spodu patelni możesz je przekręcić i zmniejszyć temperaturę kuchenki. Stek o grubości 2 centymetrów może być przekręcony po ok. dwóch minutach, a następnie smażony z drugiej strony przez dwie minuty.
Mięso ma teraz cienkie ciasto na zewnątrz - w środku jest soczyste i różowe. To jest dalej średnio wysmażony stek. Jeśli wolisz stek mało wysmażony, nie smaż tak długo.

Stek jest dobrze wysmażony jeśli sok który wylatuje podczas cięcia nie jest już krwisty. Zasadą jest, że trzeba smażyć stek jedną minutę na każdy centymetr grubości. Można określić, jak dobrze zrobione mięso, przyciskając go lekko łopatką (elastyczne = mało wysmażony, nieznaczny opór = średnio, stały opór = dobrze zrobione). Krótko przed końcem czasu smażenia mięso można przyprawić solą i pieprzem.

Możesz tutaj pobrać więcej szczegółowych instrukcji.




Kontakt

Czy masz jakieś pytania, sugestie lub życzenia w odniesieniu do naszych produktów? Dział Obsługi Klienta Fissler z przyjemnością pomoże.

» kontakt

Znajdź Partnera

Szukasz sprzedawcy produktów Fissler? Tutaj znajdziesz adresy sklepów Fissler w Polsce.


» znajdź partnera

Biuletyn

Promocje, konkursy i pyszne potrawy. Biuletyn poinformuje Cię bez zobowiązań i za darmo.

» zaprenumeruj biuletyn